Beer traveler

Είστε εδώ:Beer Catalog>Beer traveler>Ταξίδι στις Μαγευτικές Φλάνδρες

Ταξίδι στις Μαγευτικές Φλάνδρες

Η φήμη του Βελγίου ως του παράδεισου της μπίρας είναι πέρα για πέρα αληθινή και οφείλεται στον συνδυασμό μιας παράδοσης πολλών αιώνων με το πάθος των Βέλγων ζυθοποιών να φτιάξουν ξεχωριστές μπίρες με μοναδικό χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα.Beer Catalog

 

Η επιτυχία του Βελγίου και η φήμη του ως κέντρου της σπέσιαλ μπίρας στον κόσμο στηρίζεται στην τεχνογνωσία και στις καινοτομίες των Βέλγων ζυθοποιών στην παραγωγή της μπίρας. Στις Φλάνδρες και στη Γαλλωνία κάθε πόλη είναι ένας σταθμός στην μπίρα όπου ανακαλύπτεις πάντα έναν καινούριο μυστικό προορισμό πέρα από τα σχέδιά σου.

Οι Φλάνδρες είναι γνωστές για τα μοναδικά στυλ μπίρας που παράγουν, για την παράδοσή τους αλλά και για τις φυσικές ομορφιές τους. Από το μονοπώλιο του gruit, του μείγματος με το οποίο έφτιαχναν παλιά την μπίρα, μέχρι τη χρήση του λυκίσκου, η ζυθοποιία στην περιοχή πέρασε από διάφορα στάδια. Τα μοναστήρια, αν και εξαιρούνταν από το μονοπώλιο του gruit, χρησιμοποιούσαν λυκίσκο λόγω της βιολογικής σταθερότητας που πρόσφερε στην μπίρα δίνοντάς της μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην εισαγωγή και στην καλλιέργεια λυκίσκου στις Φλάνδρες έπαιξε σπουδαίο ρόλο το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Affligem τον ενδέκατο αιώνα.

Το 1364, ο αυτοκράτορας Charles IV θέσπισε το διάταγμα «Novus Modus Fermentandi Cerevisiam», με το οποίο υποχρέωνε όλες τις ζυθοποιίες να χρησιμοποιούν λυκίσκο για τη βελτίωση της ποιότητας της μπίρας. Το διάταγμα εφαρμόστηκε σε όλη την πάλαι ποτέ Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους στην οποία ανήκαν το Brabant και οι αυτοκρατορικές Φλάνδρες (rijks-Vlaanderen), περιοχή ανατολικά του ποταμού Σκάλδη. Στην περιοχή δυτικά του Σκάλδη διατηρήθηκε το δικαίωμα της διανομής gruit.

Οι Φλάνδρες αποτελούνται από τις ανατολικές Φλάνδρες με σημείο αναφοράς τη Γάνδη, τις δυτικές Φλάνδρες με κέντρο την Bruges, τη φλαμανδική επαρχία Brabant (Βραβάνδη) με το Leuven, τις Βρυξέλλες, την επαρχία της Αμβέρσας όπου βρίσκονται το Mechelen και το Westmalle, καθώς και την επαρχία του Limburg.

Επαρχία Αμβέρσας, Mechelen, Westmalle

Η επαρχία της Αμβέρσας είναι άλλο ένα σημαντικό μέρος για τους φίλους της μπίρας. Η περιοχή –στην οποία σήμερα υπάρχουν 14 ζυθοποιίες, ενώ παλαιότερα ήταν περισσότερες– διαθέτει μεγάλη κουλτούρα στην μπίρα που την υπογράφουν μεγάλα ονόματα.

Στην Αμβέρσα παράγεται η περίφημη «Bolleke Koninck», στο Breendonk η υπέροχη Duvel και στο Westmalle η μοναδική Westmalle Trappist που χαίρει εκτίμησης σε όλο τον κόσμο και είναι ο εκφραστής της Triple. Στο Mechelen βρίσκεται μία από τις παλαιότερες ζυθοποιίες, η Het Anker, που είναι γνωστή για την Gouden Carolus, ενώ σε όλη την επαρχία της Αμβέρσας υπάρχουν αρκετά beer cafes και πολλά διεθνούς φήμης φεστιβάλ μπίρας, όπως το Bierpassie Weekend, το Modeste Bierfestival, το χριστουγεννιάτικο Christmas Beer Festival Essen κ.ά.

Αμβέρσα

Η Αμβέρσα είναι η πόλη του Ρούμπενς, των διαμαντιών, της τέχνης και της μόδας, της μπίρας, του καλού φαγητού και της ξεχωριστής ατμόσφαιρας που δημιουργούν η νοσταλγία και η ερωτική νότα του λιμανιού. 

Ξεχωρίσαμε τα καλύτερα της πόλης και απολαύσαμε τις καλύτερες μπίρες αλλά και τα πιο νόστιμα πιάτα μαγειρεμένα με σπέσιαλ βελγικές μπίρες.

Στα καφέ της Αμβέρσας σερβίρονται μόνο οι καλύτερες μπίρες, ενώ στα εστιατόριά της το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και η διεθνής κουζίνα προσφέρουν μοναδικές απολαύσεις. Η σοκολάτα γίνεται τέχνη στο παγκοσμίως γνωστό The Chocolate Line, ενώ τα καλύτερα μπισκότα βρίσκονται στο παραδοσιακό μαγαζί Philip’s Biscuits.

Στην παραδοσιακή ζυθοποιία της Αμβέρσας De Koninck, που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, απολαύσαμε μια ξεχωριστή ξενάγηση αλλά και όλες τις μπίρες της, μεταξύ των οποίων οι νέες De Koninck A.P.A. και οι μπίρες των ζυθοποιείων της Duvel Moortgat, στα διαφορετικά και εντυπωσιακά μπαρ της ζυθοποιίας!

Στo Grand Café De Rooden Hoed ξεχωρίζουν τα υπέροχα γαστρονομικά πιάτα μαγειρεμένα με σπέσιαλ μπίρες, ενώ στον κατάλογό τους προτείνεται και η κατάλληλη μπίρα συνοδός τους. Μια καλή επιλογή από βελγικές μπίρες σε βαρέλι και σε φιάλη είναι διαθέσιμη.

Στο πολυσύχναστο Bier Central διατίθενται 24 βαρελίσιες μπίρες και 300 φιάλες με εξαιρετικές βελγικές επιλογές, καθώς και υπέροχη φλαμανδική κουζίνα, από την οποία δεν λείπουν τα μύδια μαγειρεμένα με σπέσιαλ μπίρες.

Το Kulminator είναι ένα ιδιαίτερο μπαρ, που βρίσκεται κάπου ήσυχα κοντά στο κέντρο και αποτελεί χώρο προσκυνήματος για τους φανατικούς! Θεωρείται δε από πολλούς το καλύτερο beer bar στον κόσμο. Οι 800 μπίρες του καταλόγου του αντιπροσωπεύουν μια σειρά από ζυθοποιεία, στυλ και χρονιές (!) ενώ στο κελάρι του υπάρχουν σπάνιες παλαιωμένες μπίρες από το 1970, που είναι διαθέσιμες, και μάλιστα σε καλή τιμή.

Το ’t Pakhuis είναι το πρώτο μικρό ζυθοποιείο-εστιατόριο (brewpub) της Αμβέρσας και βρίσκεται στην trendy περιοχή του νότου της πόλης και συγκεκριμένα στις νότιες αποβάθρες, που τα παλιά χρόνια ήταν μέρος του λιμανιού της και οι εργάτες φόρτωναν στα πλοία άνθρακα, μύδια και μπίρες. Οι παλιές φωτογραφίες της περιοχής στον τοίχο του μαγαζιού και το κτίριο θυμίζουν άλλες εποχές και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Στο Pakhuis ξεχωρίζουν η Stout μπίρα του και το καλό φαγητό που περιλαμβάνει πιάτα μαγειρεμένα με τις μπίρες του.

Στο μικρό beer shop της πόλης, Abbey No 8, που βρίσκεται στην πλατεία του κεντρικού καθεδρικού ναού της Αμβέρσας (Handschoenenmarkt 8), δοκιμάσαμε την καινούρια ενδιαφέρουσα Antigoon Dubbel Blond. Ανάμεσα στις μπίρες του υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες βελγικές, μεταξύ των οποίων και Lambic.

Επαρχία Ανατολικής  Φλάνδρας και Γάνδη

Οι ανατολικές Φλάνδρες είναι γνωστές για τις σκουρόχρωμες Ales τους που ονομάζονται Oud Bruin. H πιο γνωστή περιοχή είναι το Oudenaarde, που βρίσκεται κοντά στη Γάνδη. Εκεί παράγεται η Goudenband της Liefmans, η οποία χρησιμοποιείται και ως μπίρα-βάση για την παραγωγή της δημοφιλούς φρουτόμπιρας με κεράσια Liefmans Kriek.

Η Γάνδη είναι μια υπέροχη πόλη με πολλές ομορφιές, μία από τις οποίες είναι και το κάστρο της. Στο ζυθοποιείο Gruut της πόλης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μπίρα απευθείας από τη δεξαμενή, ενώ κοντά στη Γάνδη παράγονται και οι σπέσιαλ μπίρες Delirium Tremens, Augustijn και Tripel Karmeliet. Υπάρχουν ακόμα πολλές αυθεντικές ζυθοποιίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ρωμαϊκής Roman Brewery, που είναι 400 ετών.

Τις τοπικές μπίρες μπορεί κανείς να τις απολαύσει στα αυθεντικά ή στα trendy καφέ που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Φλάνδρας.
Η Γάνδη φημίζεται για το καλό φαγητό της, αν και στο Βέλγιο είναι δύσκολο να μη φας καλά. Ταλαντούχοι νέοι σεφ της πόλης μεγαλουργούν με την μπίρα στην κουζίνα. Το De Heeren van Liedekercke έχει τον τίτλο του καλύτερου gourmet εστιατορίου στον κόσμο για τα πιάτα του τα μαγειρεμένα με μπίρα, ενώ το Neptune είναι ένα ακόμα καλό εστιατόριο με υπέροχες μπίρες κυρίως της ζυθοποιίας Van Steenberge.

Leuven και Φλαμανδική επαρχία Brabant

Το Leuven είναι η πρωτεύουσα της μπίρας του Βελγίου. Εκεί, η ΑΒ Ιnbev συνεχίζει την παραγωγή της παγκοσμίου φήμης Stella Artois. Η ζυθοποιία είναι μέρος της ιστορίας της πόλης που την έκανε γνωστή παντού, ενώ αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης λειτουργεί το γνωστό μικροζυθοποιείο και εστιατόριο Domus, το οποίο παράγει υπέροχες μπίρες και έχει καλό και παραδοσιακό φαγητό. Τα όμορφα και αυθεντικά beer cafes ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πόλης της μπίρας.

Κορυφαίο γεγονός αποτελεί και το φεστιβάλ μπίρας Zythos Beer Festival καθώς είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που αφορά βελγικές μπίρες, με περισσότερες από 500 ετικέτες και draft.

H φλαμανδική Brabant έχει περίπου 30 ζυθοποιεία, πολλά από αυτά μικρού μεγέθους, ενώ εκτός από την AB Inbev που κατέχει τις ζυθοποιίες Stella Artois και Hoegaarden, γνωστές είναι και οι Haacht Βrewery, Palm Brewery και Affligem Brewery. Η περιοχή Pajottenland, στα νοτιοδυτικά των Βρυξελλών, είναι η γενέτειρα των μοναδικών Lambic, ενώ η υπέροχη ατμόσφαιρα της περιοχής και οι αυθεντικές παμπ σηματοδοτούν την εικόνα της.

Bruges και Δυτικές Φλάνδρες

Οι κάτοικοι της Bruges είναι λάτρεις της καλής μπίρας, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την πόλη τους! Εκεί βρίσκονται τρία ζυθοποιεία και παράγουν τις Straffe Hendrik, Brugse Zot και Bourgogne de Flandres, όλες ξεχωριστές και διεθνώς αναγνωρισμένες. Το φεστιβάλ μπίρας Bruges Beer Festival είναι μια καλή ευκαιρία για να εξερευνήσει κανείς τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. Στις δυτικές Φλάνδρες βρίσκεται και η γνωστή Trappiste μπίρα Westvleteren ενώ άλλες ζυθοποιίες γύρω από το Poperinge, περιοχή όπου καλλιεργείται λυκίσκος, παράγουν μπίρες που συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες παγκοσμίως. 

Mια σπουδαία σπεσιαλιτέ της δυτικής Φλάνδρας είναι η μοναδική red-brown ale, μια καστανοκόκκινη ale που ωριμάζει επί μήνες στα δρύινα βαρέλια της ζυθοποιίας Rodenbach, ενώ η ανάμειξη φρέσκιας με παλαιωμένη δημιουργεί τον extreme και υπέροχο χαρακτήρα της.

Επαρχία Limburg

H επαρχία του Limburg έχει μοναδικές ομορφιές και το ποδήλατο είναι μια καλή επιλογή, ειδικά όταν έχει χαραχτεί μια διαδρομή ανάμεσα σε παραδοσιακά ζυθοποιεία, παμπ και εστιατόρια που σερβίρουν τοπικές μπίρες. 

Στην περιοχή υπάρχει η τραπιστική ζυθοποιία στο Achel, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο για την μπίρα στο Bocholt και ένα αυθεντικό ζυθοποιείο-αποστακτήριο στη Wilderen. Οι ωραιότερες ζυθοποιίες στο Limburg βρίσκονται μέσα σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία όπως η Ter Dolen Castle, που βρίσκεται σε κάστρο στην περιοχή Houthalen-Helchteren και είναι επισκέψιμη.

Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες είναι ο μεγάλος σταθμός όπου γιορτάζεται η πλούσια κληρονομιά της μπίρας του Βελγίου! Στα αμέτρητα μαγαζιά, από τα καφέ μέχρι τις αυθεντικές brasseries των Βρυξελλών, σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία ζύθων μεταξύ των οποίων Kriek, Geuze και σπεσιαλιτέ από τα περίχωρα. Στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται οι δύο παραδοσιακές ζυθοποιίες Zenne Brewery και Cantillon, η οποία είναι κομμάτι του μουσείου Geuze των Βρυξελλών (Brussels Geuze Museum), το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της Lambic μπίρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φεστιβάλ μπίρας Belgian Beer Weekend.
Για μια βόλτα στην παλιά εποχή του Βρυξελλών και για καλή παραδοσιακή μπίρα παραμένουν must το ιστορικό À la Mort Subite και η παλιά À la Becasse με εξαιρετικές βαρελίσιες μπίρες, ενώ το μεγάλο και εντυπωσιακό Delirium Café ελκύει πλήθος τουριστών και όχι μόνο, εντυπωσιάζοντας με την πλούσια γκάμα του από βαρελίσιες βελγικές μπίρες και τις 2.500 φιάλες του.

À la Mort Subite

Η παμπ υπάρχει από το 1910 με ιδιοκτήτη τον Theophile Vossen και με το όνομα La Cour Royale. Οι υπάλληλοι τραπεζών και οι δικηγόροι ήταν ανάμεσα στους θαμώνες του οι οποίοι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τη δουλειά μαζεύονταν και έπαιζαν ένα παιχνίδι με ζάρια. Μόλις το κουδούνι χτυπούσε για να επιστρέψουν στο γραφείο, έριχναν την τελευταία ζαριά που ονόμαζαν «ξαφνικό θάνατο» ή αλλιώς Mort Subite, η οποία καθόριζε και τον νικητή.

Σύντομα το Mort Subite έγινε πολύ γνωστό και όταν το 1928 ο Vossen μετακόμισε την παμπ στη θέση που βρίσκεται σήμερα, την ονόμασε À la Mort Subite. Την παράδοση συνέχισαν και συνεχίζουν οι γιοι και οι εγγονοί της οικογένειας Vossen σερβίροντας εξαιρετικές Lambic μπίρες στο ίδιο αυθεντικό ντεκόρ του 1928.

Από draft: Η κορυφαία Lambic σιταρένια Mort Subite Lambic White, η ξεχωριστή Mort Subite Geuze και οι Lambic φρουτόμπιρες Kriek (κεράσια), Faro, Peach (ροδάκινο). Επίσης, σε βαρέλι βελγικές Pils, Trappiste καθώς και σπέσιαλ ξανθές και σκούρες. Ένας μικρός αριθμός φιαλών συμπληρώνει τον κατάλογο της μπίρας. Απεριτίφ, κρασί, χυμοί, καφές και ροφήματα είναι διαθέσιμα.

Φαγητό: Υπάρχουν διαθέσιμα σνακ, τυρί και αλλαντικά από τις Αρδέννες, σαλάτες, ενδιαφέροντα σάντουιτς και υπέροχες ομελέτες.

À la Becasse

Η «μπεκάτσα» είναι άλλο ένα κλασικό και αυθεντικό μαγαζί δυο βήματα από την Grand Place με παράδοση στις Lambic μπίρες που σερβίρονται από βαρέλι στις παραδοσιακές του πήλινες κανάτες, ενώ οι μείξεις των Lambic είναι μοναδικές.
Η ιστορία του ξεκίνησε το 1877 από τον Henri Steppé, που αγόρασε την παμπ Estaminet στην καρδιά των Βρυξελλών. Στην πορεία το όνομα άλλαξε σε À la Becasse από κάποιον πρόγονο της οικογένειας Steppé, που είναι οι ιδιοκτήτες του ακόμα και σήμερα. Το κτίριο είναι πολύ παλαιότερο από την παμπ, και πρέπει να διασχίσεις έναν διάδρομο για να βρεθείς εκεί.

Από draft: Τimmermans Sweet Lambic, Timmermans White Lambic και μια ενδιαφέρουσα παλέτα για γευσιγνωσία με γλυκιά και σιταρένια Lambic, Kriek και Bourgogne des Flanders.

Απολαυστικές είναι και οι αναμείξεις της Timmermans Lambic σε τέσσερις εκδοχές: με geuze, kriek, peach και raspberry.

Επίσης, είναι διαθέσιμες σε φιάλη κλασικές βελγικές pils και ales, σιταρένιες και μοναστηριακές.

Φαγητό: Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας του είναι το ψωμί που σερβίρεται πάνω σε ξύλινες σανίδες ή πλατό σε διάφορες παραλλαγές, όπως με λευκό τυρί και ραπανάκια. Η κουζίνα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες σαλάτες, καθώς και ζεστά πιάτα.

Delirium Café

Είναι το αγαπημένο μέρος των φίλων της μπίρας από κάθε γωνιά της γης. Βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών με τα τουριστικά φαγάδικα αλλά το στενάκι όπου βρίσκεται, η ξεθωριασμένη από τον χρόνο ομορφιά του και ο επαγγελματισμός του στις επιλογές, στην ποικιλία από μπίρες και στο σερβίρισμα σε περνάει στη σφαίρα της φαντασίας.

Μοναδικές βελγικές μπίρες σε draft, για να χάνεις πραγματικά το μυαλό σου, οι οποίες πλαισιώνονται από νέες κάθε μήνα ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα. Περίπου 2.500 μπίρες σε φιάλη έδωσαν στο Delirium Café ένα βραβείο Guinness για τη μεγαλύτερη ποικιλία ζύθων σε παμπ.

Διαθέτει οκτώ μπαρ και χιλιάδες παλιά αντικείμενα μπίρας, όπως αφίσες, ποτήρια, δίσκους, χάλκινα καζάνια, παλιά εμφιαλωτική και άλλα αντικείμενα που απεικονίζουν την ιστορική πορεία του ζύθου στον χρόνο.

Ανάμεσα στους επισκέπτες του συμπεριλαμβάνονται και πολλοί VIP, όπως ο Mikkey των Motorhead, οι Iron Maiden, οι Tryo, η Γαλλίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και πρώην μοντέλο Zazie, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, χιουμορίστες και ηθοποιοί, καθώς και ο γηραιότερος θαμώνας του μαγαζιού, ο François, ηλικίας 85 ετών!


Beer Catalog

Έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την μπίρα, ταξίδια στον κόσμο της, σπάνιες και ξεχωριστές μπίρες, ζυθοποιίες και beer life style.

drive dont drink ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ!